Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Santuario_(Risaralda) Television_en_Espana_en_1981 Slava Tainia_(alianza) Santa_Maria_(Catamarca) Sacúdete,_Rattle_y_Rae Shūyè Selma_Lagerloef Sitio_de_Constantinopla_717_718 Silbote Selva_amazónica_del_Perú Teoría_de_la_panspermia Synodontis_smiti Saint_Denis_(Reunión) Serviola_(náutica) Testigo_(desambiguación) Súbdito Taxacón Sin_límite_(álbum) Salto_de_Belena Schamil Sinfonía_nº_2_(Dvořák) Somerset_(Kentucky) Teresita_Román_de_Zurek Serie_A_1969-70 Territorio Sugpiaq Salo_del_Comic_de_Barcelona Salt_Lake_City_School_District Teju_americano T-Online Sejidae Smilacacaceas San_Carlos_de_Puno Torneo_Internacional_de_Croix_Sub_19_1980 Susan_Polgar San_Gaudencio Serafin Tom_Brady Sterna_acuflavidus_acuflavidus Tatsumaki_Senpuu_Kyaku Save_you Series_cortas_de_eclipses Seso Sedum_calabrum Tabla_de_virus_importantes_en_la_clinica San_Pier_y_Miquelon Tlalpujahua Si_te_vas Stade_Olympique_de_Colombes Trasestrada Sudamericano_de_Rugby_M21_2005 Tottenham_Hotspur_F_C Soheki_Mon_In_no_Shosho Shoot_to_Kill

html map