Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Giner_de_los_Ríos Go_Off! Garantia_de_calidad Fábrica_Argentina_de_Aviones Freya_(Final_Fantasy) François_Henri_de_Montmorency_duque_de_Luxemburgo Fray_Junípero_Serra Riachao_das_Neves Rio_Bolshoi_Yenisei Municipio_de_Wood Unidades_de_energía Geminiviridae Rockville_(Indiana) Incendio_en_la_cárcel_de_San_Miguel_de_2010 Murviel_lès_Beziers Municipio_de_Pleasant_Valley_(condado_de_Gregory,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Richland_(condado_de_Marshall,_Illinois) Universidad_Autónoma_de_Santo_Domingo_UASD Iheringichthys_megalops Gaylon_Nickerson Fuck_Me_Pumps Fuente_la_Lancha_(Cordoba) Gilberto_Mestrinho Roc-A-Fella Retico Río_Aterno Fred_Rodríguez Un_Estudio_En_Escarlata Tunel_embalse_de_Paso_Nuevo Ultima_Alianza_de_hombres_y_elfos Unión_por_la_República Roseta_(decoración) SEA_(cuento) Rubicon:_Los_ultimos_anos_de_la_Republica_Romana Unión_de_Amigos_para_la_Protección_del_Ambiente François_Marie_Louis_Corbiere Umayodus Municipio_de_Aurora_(condado_de_Steele,_Minnesota) Gabinete_japones Fruta_de_la_pasión Ierba_de_mil_flores Municipio_de_Moore Reino_de_Ndongo Municipio_de_Milford_(condado_de_Bucks,_Pensilvania) Geografía_de_Santo_Tome_y_Príncipe Museo_Carmen_Miranda Iglesia_de_San_Pedro_(Cuellar) Frontón_(Puerto_Rico) Trois_Couleurs_Rouge Franz_Caspar_Lieblein Sabalgarh Iglesia_de_San_Juan_Bautista_(Talamanca_de_Jarama) Municipio_de_Rogers_(condado_de_Cass,_Minnesota) Gil_Grissom Municipio_de_Powell_(condado_de_Craighead,_Arkansas)

html map