Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_horca_para_su_dueño La_Tardiere Las_Nieves_(La_Coruña) Juegos_de_simulación Lenguas_escito-sármatas Jacopo_Bonfadio Joaquin_Marsillach Islena_Airlines Lambrou Ipomoea_oligantha Leo_Lespes Isidro_Monés Koos_Moerenhout Le_Theil-Bocage La_máscara_de_hierro_(película_1929) Jimmie_Vaughan Linea_110_(Buenos_Aires) Jose_Maria_de_Mena_Alvarez Jose_Ramon_Villa_Soberon Jose_Calavera_Ruiz Isla_Brøde Kuda-gitsune Konstantin_Hierl Linea_Roda_de_Bara_-_Reus Kim_Dong_Moon Kanchenjonga Liberty_(1987) Jarkov Jardín_Botánico_de_Investigacion_de_Hannoversch_Munden Lago_de_Morat Kalnibolotskaya Leucipo_(hijo_de_Jantio) Juan_Manuel_Fernández_Montoya Jose_Maria_Luzón_Nogué José_Carlos_Fulgencio_Pedro_Regalado_de_la_Riva_Agüero_y_Looz_Corswarem Jose_Agustin_Ibanez_de_la_Renteria Juan_Parra_del_Riego Kremlin_de_Moscu José_Luis_López-Aranguren Jesus_Salas_Barraza La_Catástrofe_de_Courrieres Joan_B_Culla Joni_Mitchell Johan_George_Spalburg Isla_Bohol Instituto_Brianda_de_Mendoza Julio_Alak Instituto_de_Investigacion_en_Ingeniería_de_Aragón Jose_María_León_Pérez Le_Violoneux Jose_Lopez_Rubio_y_Herreros José_María_Acha_Valiente Juan_José_Feliciano_Fernández-Campero Lichtervelde Josep_Llari_i_Areny

html map