Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escudo_de_Sant_Esteve_de_la_Sarga Ferrourbano_de_Córdoba Fallen_Angel El_genio_de_Darwin Francia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Chamonix_1924 Figulus_chaminadei FK_Radnički_Nis Epoca_precolombina_de_Honduras Enric_Lluch_i_Girbés Felipe_de_Grecia,_duque_de_Edimburgo Elaterido Federico_i_de_saluzzo Fiat_Uno Etheostoma_chermocki Fernando_de_Borbón_y_Braganza Ernesto_Diez-Canseco_Masías El_corazon_del_cometa Es_Secar_de_la_Real Fernando_el_Catolico Foo_Fighters_(álbum) Emona Francisco_Uriz Erik_Pontoppidan Espana_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Squaw_Valley_1960 Elecciones_legislativas_de_Francia_de_2002 Empresa_Brasileira_de_Pesquisa_Agropecuaria Elecciones_alemanas_de_1989_al_Parlamento_Europeo Escudo_de_la_pontificia_universidad_gregoriana_de_roma Ereira_(Montemor_o_Velho) Francisco_de_Miranda_Cabimas Extraordinary_machine Falso_pinillo Fernando_Muñoz_Garcia Escudo_de_la_ciudad_de_São_Paulo Fichero_fuente Federación_Camerunesa_de_Fútbol Empresa_privada Estadio_Moulay_Abdellah El_Puntalon-Pueblonuevo_(Granada) Estadio_Algarve Epiphloeinae Emilio_Lisson Entidades_de_certificación Eleccion_para_Diputado_de_1997_(Buenos_Aires) Ferruginol El_emperador_Carlos_V_en_Muhlberg Estación_de_Naintré-les-Barres Foro_de_Autoridades_Locales Estación_Carreras Equipo_británico_de_Copa_Davis Fibras_Acrílicas Falco_naumanni Epiais_les-Louvres Elección_Presidencial_de_Venezuela_1998 El_verdugo_de_Sevilla

html map