Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

París-Roubaix_1946 Países_de_África Nilaus_afer Paroplapoderus_spiniferus Olímpico_Aurora_Miraflores Partido_Comunista_Argentino Plaza_Ban_Jelačić Oído Nojeon-en-Vexin Nicolás_Pauls Palacio_Edwards Nematobrachion Placa_de_Farallón Pimiento_de_hocico_de_buey NAe_São_Paulo_(A-12) Pedilus_xanthopus Payares Oakland_Unified_School_District Poblado_Alonzo_(Treinta_y_Tres) Ochanduri_(La_Rioja) Narciso_Ibánez_Menta Philautus_glandulosus Navazo Patrick_Diaike Portus_Misenus Patron_de_Yate Natalus_tumidirostris Oreja_de_gato Pattersonia_caroliniensis Pedro_García_de_Ambroa Pio_Rajna Oin_hijo_de_Groin Organizacion_territorial_de_Etiopia Músculo_oponente_del_dedo_meñique_del_pie Plaza_San_Jaime Península_de_Batán Paul_Edward_Theroux Physalaemus_albonotatus Nngg Plataforma_continental_de_la_Argentina Potamogeton_natans Pedro_José_Fonte_y_Hernández_Miravete Mutaman Pius_Thicknesse Para_algun Nanchital_de_Lázaro_Cárdenas_del_Río Paretroplus_maromandia Nu_Skool Opinólogo Palacio_de_Ciragan Papashanty_Sound_Sistem PP_de_Aragón Odontolabis_siva_parryi Patiño_(A14) Neoporteria_heinrichiana

html map