Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

James_Alexander_Mirrlees Juan_Oso Ip_sobre_dvb Juho_Kusti_Paasikivi La_Pobla_de_Lillet_(Barcelona) Jetro_Willems Leptodrassus Kibou_no_Kakera La_caida_de_los_gigantes Laimosemion King_Kester_Emeneya La_playa_de_los_galgos José_María_Luis_Mora Keikogui Jose_Maria_Martínez-Val Karen_W._Fonstad Jose_Ignacio_Bollain Instrumentos_de_transito Irr_II Julian_Schuster Johann_Hermann Instituto_Tecnológico_Autónomo_de_Mexico Isla_San_Diego Leonor_de_Löwenstein-Wertheim Lidia_Fedorovna_Maiorova Juan_Camacho Liceo_Manuel_Barros_Borgoño Instalaciones_del_Club_de_Gimnasia_y_Esgrima_La_Plata Juan_Tomas_Tuyro_Tupac Jota_Jota_Lopez Jose_T._de_Cuéllar Kongo-Yasha_Myo-o Leonor_Chumbimune José_Luis_Pérez_Ráez Islas_corales_del_rosario Karol_Kurpiński Kraken_I_+_II Linea_Castellbisbal_el_Papiol_-_Mollet J_Vahl Jose_Ignacio_Echaniz La_isla_negra La_bruja_aburrida Inyección_canónica Iñigo_Lopez,_señor_de_Vizcaya Johann_van_Beethoven José_Antonio_Picón La_Cassagne Kharagpur_(Bihar) José_Javier_Eguiguren La_calle_en_espejo Ischyroceridae L._Ron_Hubbard La_familia_de_donkey_kong Jacob_de_Witt Jumex

html map