Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Latour_en-Woevre Juan_María_Lizarralde Lebrílope Lescheres-sur-le-Blaiseron Kseniya_Symonova Levodopa Lista_de_capitulos_de_Shōjo_Kakumei_Utena Jerónimo_Blancas_y_Tomas Interstellar_Overdrive Keitia Lago_Matagami Leucaspius Jozsef_Pusztai La_mascara_2 Isla_Lobos_(Galápagos) Juan_Alonso_Perez_de_Guzmán_y_Zuñiga Labidostomis_metallica Jerry_Sichting Linea_Nacional_Sindicalista José_María_Zavala Keiji_Suzuki John_Silba Jesús_María_(Telchac_Pueblo) Liga_de_francia_de_waterpolo_femenino Jose_Benlliure_y_Gil José_Domingo_Molina_Gómez Koniga_rupestris Jul_Variboba Juan_Yaser José_Muñoz_Ávila Leila_Hatami John_Deighton Lenguas_Bosavi La_Heredad James_Dean Juan_de_dios_guevara Keith_Gillespie Ja,_vi_elsker_dette_landet La_Moreneta Kiseljak_(Federacion_de_Bosnia_Herzegovina) La_Palma_(Malaga) Juan_Carlos_Tabio Judíos Ite,_missa_est James_Whittaker Kao_no_nai_tsuki Jônatas_Domingos Levalorfán Lago_El_Mollar Judsonia Jorge_Bosch Jose_Garcia_Valseca Lacougotte_Cadoul Justin_Chatwin Joan_Tena

html map