Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Raiz_(matemáticas) Gonypetella_kilimandjarica Mammillaria_elengans Luis_Stepinac Luperus_moori Lorentzocassis_purpurascens Mariano_Soriano_Fuertes Metamorfosis_(sello) Gredenec Ramiro_I_de_Aragon Margarita_I_de_Borgoña Primeira_Divisão_1960/61 Maverick_(montaña_rusa) Mance_Rayder Radio_Castellon Marques_de_Coupigny Metro_de_Nizhny_Novgorod Péplide Milenio_II_a_C. Luis,_duque_de_Maine Mancomunidad_de_Municipios_Rio_Gallo Mercado_negro_(película) Lobo_(desambiguación) Puerto_Esperanza_(Perú) Rabano_de_Sanabria Miguel_Gila_Cuesta Rayfoun Long_Lake_(Illinois) Pseudoperiptero Mesonero_Romanos Mauricio_Giganti Live_in_L_A._(Death_&_Raw) Metátesis_de_olefinas Lotodes_corylifolia Maewo Los_pobres_van_al_Cielo Machy_(Aube) Gomphotis Great_Falls_(Montana) Manu_Ginóbili Randia_jamaicensis_var._campbellii Martín_Manso_de_Zúñiga Región_de_las_Montañas_Azules Pseudohemiodon_amazonum Locustella_luscinioides Malaga-Centro Macbeth_(Polanski) Gosport_(Indiana) Mas_dura_sera_la_caída Ma_Baker Lunik_(banda) Los_Acuña Loyola_Meralco_Sparks_FC Malietoa_Laupepa Ramón_Gómez_de_la_Serna

html map