Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Segunda_republica_espanola Saint_Bénigne Taticius Todos_Santos_Baja_California_Sur Sporobolus_pyramidatus Shaun_Cummings The_Satan_Killer TVMK_Tallinn Sfax Segundo_Valdez Santa_Maria_de_Trassierra Tanya_Jessop Stephen_Bayly Seleccion_nacional_yugoslava_de_baloncesto Telefunka Terapontidae Transporte_urbano Stemmatodaphne Santibáñez_el_Alto_(Cáceres) Sinfonia_nº_4_(Mendelssohn) Stephens_(Arkansas) Teatro-Museo_Dalí Trabajador_por_cuenta_propia Tinamú_menor Tardorromano Sinogastromyzon Sergio_Gahona_Salazar Steatoda_grossa Torre_de_telecomunicaciones_de_Montjuic Saint-Amant-de-Montmoreau Saint_Paul_de_Fourques Scelida_metallica Saint_Jean_d'Avelanne Teoria_de_la_restauracion San_Ku_Kai Subijana_de_Alava San_José_del_Valle_(Nayarit) Torres_del_silencio Secreta_mulierum Sociedad_de_camisas_azules Schlomo_Ben_Mesullam_de_Piera Sin_el Santa_Maria_de_la_Luz TermWiki Tamames_(Salamanca) Tinya Stefan_Grand_Prix Tachymenis_chilensis Sitio_de_Gerona Telediario_nacional Salud_en_Austria Saddām_Husayn_Abd_al_Maŷid_al_Takritī Sistema_de_flotas Saint_Meard Tiroide

html map