Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

La_Missio Jaime_Bellolio John_Mensah Janet_Munro Kim_Jong_il Lederm Leptorhoeo Le_Chatelet_sur_Meuse Les_Preaux Josep_Maria_Ordeig_i_Malagón Juan_i_de_bohemia La_ciudad_sumergida Literatura_en_mari John_Cobra Lidia_Damunt Lavasoft Jorge_David_Lopez_Fernández Lavatera_olbia Linea_106_(EMT_Madrid) Jōtō_Mon_In_no_Chūjō Kirovabad Linea_3_del_TRAM_Metropolitano_de_Alicante Lepidocolaptes_falcinellus Jules-César_Savigny Libro_Rojo_de_la_Frontera_del_Oeste Jason_(Marvel_Comics) Juan_Costa_(desambiguacion) La_Ruptura Levasseur_PL4 Lester_Brain Isopanisad Kenzo Intelectualismo_moral José_A._Martinez_Suárez La_mano_de_Nergal Koehneago Jazán Kniphofia_burchellii Joux_la-Ville Isla_Pingüino Lima_hoya Les_Terres_de_Chaux Lander_(Wyoming) Lignol_le_Chateau Jambul La_Survivante Lagarde_(Mosela) Juan_Chassaing Junta_Organizadora_del_Partido_Liberal_Mexicano La_Virgen,_el_Niño_Jesus_y_santa_Ana Lincoln-Standard_“Tourabout” Israel_Córdoba La_Bestia_in_Calore Laykyun_Setkyar Khorloogiin_Choibalsan

html map