Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Beatriz_de_Castilla_(1293-1359) Bono_Quebracho Carex_glauca_var._sylvatica Caso_Malaya Bironosaurio Burkholderia_cepacia Bunsik Banco_Grupo_Caja3 Buriti_Bravo Catástrofes_aereas Blue_lias Cecilia_Braslavsky Cali Buena_Vista_Records Bescat Cereus_spegazzinii Centaurea_todari_f._seguenzae Cayo_Rama Centro_Criptologico_Nacional Bi_(hiragana) Bella_Mare Batalla_de_siauliai Butanamida Call_the_Midwife Barranca_(Peru) Cadena_global_de_valor Calanthe_rubens Basilica_de_Santa_María_la_Real Belarra Carles_Quílez_Lazaro Biblioteca_Popular_de_Bella_Vista Breviceps_montanus Bartolomé_blanco Bactris_mexicana Bernard_Germain_Etienne_conde_de_La_Ville_sur_Illon_La_Cépède Bryan_Adams_(álbum_de_1980) CPC_464 Carex_bulgarica Cabeca_Boa Año_820 Campeonato_Mundial_de_Esqui_Nordico_de_1989 Causguagán Cementerio_de_putnam Beat_100.9 Bockwurst Bato_I_de_Cirene Batalla_de_Białystok-Minsk Betula_glandulosa_f._intermedia Bandera_de_Rio_Grande_do_Sul Bandera_de_nueva_york Calentamiento_de_la_Tierra Bion_de_Borístenes Bestiario_(desambiguacion) Ballenas_en_explosión Cayos_Cat

html map