Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fabienne_Suter Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_Industrial_y_Aeronáutica_de_Terrassa Eligiusz_Niewiadomski Farmacología_Sumeria Espurio_Postumio_Albino_(cónsul_110_a.C.) Espanolización Federacion_Mundial_de_la_Copa_de_Atletismo_de_Fuerza Estación_de_Saint-Blaise_CFF Epicauta_niveolineata Estacion_de_Jardines_de_Murillo Focke_Wulf_P_VII El_declive_del_imperio_americano Francisco_I_de_Ribagorza Elecciones_holandesas_al_Parlamento_Europeo_(1979) Estación_Pehuajó_(Ferrocarril_Provincial) Elda Elecciones_europeas_de_1987_(España) Federación_Peruana_de_Tabla Eurobasket_1983 Extremadura_Femenino_C_F Ernesto_Wilhem_de_Moesbach Espana_en_el_Campeonato_Mundial_de_Atletismo_de_1983 Farmington_(Nuevo_México) Enriqueta_de_Saboya_(1541-1611) Eurema_albula Elaphanthera Ezequiel_Llorach Fin_de_siècle Expiacion Emile_Jean_Baptiste_Philippe_Bin El_Limon_(Aragua_Venezuela) Eromenos Eustomias_macrurus Enfermedad_de_Lhermitte-Duclos El_burdel_filosófico El_Ocho_(San_Juan) FPS Filipe_Teixeira Etrabonne Edouard_Michelin Epoca_helenistica Estación_Trarulemu El_estado_libre_del_Congo Enrique_Sanchez_Sena Extraño_en_Tierra_Extraña_(Lost) Eugenio_Joannon_Croizer Esqueleto_carbonado Ficus_leichhardtii Erwin_L._Hahn El_Halcón_Maltés Estación_de_Pedrola Falsas_decretales Estación_Nicolás_Levalle En_las_raras_tocatas_nuevas_de_la_rock_&_pop Educación_diferenciada

html map