Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fe_y_Constitución Espato Francisco_Javier_Ramírez_Acuna Estación_de_San_Julián_de_Musques Familia_Mayo Elytrigia_elongata_subsp._pontica Estacion_de_Zona_Universitària_(Trambaix) Etmopterus_splendidus Elecciones_generales_de_Grecia_de_mayo_de_2012 Escuela_de_odio Edmée_Elizabeth_Monica_Dashwood Estacion_James_Craik Etiquetado_de_clúster Era_Volumen_2 Fish_and_chips Emilio_y_los_detectives Euryolpium_agniae Francisco_Rabal Estadio_Aderaldo_Placido_Castelo Editando_Star_Trek_V_La_ultima_frontera Elaeocarpus_parviflorus Emma_Nelson Episodios_de_Fruits_Basket Esparrago_de_Huétor-Tajar_(Denominación_Específica) El_sonriure_amagat Ezio_Gamba El_Sauce_(Neuquén) Facultad_de_Ciencias_Médicas_de_la_Universidad_Nacional_Autónoma_de_Honduras Flamenco_(música_y_danza) Estación_de_Kandersteg Frank_Lautenberg Euscelus_spiralis Fosseux Francisco_I_Madero_(Hidalgo) Elacatinus_atronasus Exposicion_Internacional_de_Milán_(2015) Elecciones_presidenciales_de_Perú_de_1931 Eurocopa_de_futbol_sala_de_2007 Encapsulamiento_(programacion_orientada_a_objetos) Ernest_et_Célestine Eiga Encuentro_Social_Alternativo_al_Petroleo Fernando_Saguier Eurocopa_1992 Etnias_tara-cahitas FA_Premier_League_2007_08 Filum_terminal Embalse_de_La_Granda Experimentación_animal Escudo_de_Jan_Mayen Embalse_de_La_Vinuela Fernando_de_Borbon-Sicilia European_association_for_theoretical_computer_science Estadio_Sonera Emirato_de_Afganistán

html map