Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Real_Gabinete Marta_López_(balonmano) Pseudocleobis_Perúviana Providence_Bruins Región_Carbonífera Lorenzo_Dominguez_Villar MTV_Video_Music_Awards_1990 Maria_Mestayer_de_Echagüe Mika_Nakashima Lotus_E22 Primer_contacto Major_Zero Racosperma_mangium Quick_Time_Event Grasas_trans Matias_Pipet Loto_azul Louise_Fokkens Menestreau_en_Villette Marco_Valerio_Maximo_(cónsul_456_adC) Receptor_de_citocinas Lytta_incompta Procarbazina Pueblo_Métis_(Canada) Mercedes_(Paraná) Quincy_(Massachusetts) Rattan_(Oklahoma) MSC_Adams Premio_Pete_Newell_Big_Man MTK_Budapest_FC Midori_Ito Goodbye,_Lenin! Gordion Provin Prva_HNL Marco_Julio_Gesio_Marciano Quinta_la_Floresta Reial_Academia_de_Medicina_de_Catalunya Prádena_del_Rincon_(Madrid) Quercus_filiformis Mavroudis_Bougaidis Mayoria_relativa Masters_de_Montecarlo_1982 Profesor_de_canto Princesa_caballero Melanophthalma_cantabrica Madhva-Acharia Quercus_sonchifolia Gouy_Servins Lucho Mahfooz_Aviation Región_de_Bijeljina Premios_Jussi Regimen_Especial_de_energía Luk_Challenge

html map