Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aṣtanga-yoga Campeonato_Mundial_de_Trial Betty_Bonifassi Besos_perdidos Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1988 Central_térmica_Castelnou_Energia Beany_and_Cecil Calvimontes Basilica_de_Santa_Maria_la_Mayor_(Bergamo) Catedral_de_Santa_María_de_Quebec Carlos_Múnera Caserío_Sorarrain Cerro_San_Cristóbal_(Chile) Caracter_biologico Búnkering Casas_de_miravete Bosque_seco_ecuatorial Cachai_Reole? Badr Braquiuros Bolo_leonés Casilda_Igarzábal Carta_de_amiens Barrio_de_Somorrostro Cazilhac_(Aude) Bajo_Imperio_Romano Beretta_AR70 Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslalom Bucliona Ben_Clyde Carsten_Borchgrevink Buril_(desambiguacion) Catedral_de_San_Carlos_de_Bariloche Banda_de_Cornetas_y_Tambores_de_Real_Cuerpo_de_Bomberos_(Málaga) Carlos_Diaz_Escudero Bárbara_Gordon Año_583 Cervino_(Italia) Banffya Batalla_de_Baquba Castillo_de_Alfaraz Catedral_basilica_de_nuestra_senora_de_san_juan_de_los_lagos Chamblon Casa_Belvedere Camarinera Buteo_augur Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_2007 Azucena_de_Almodovar Badia_i_Margarit Canales_de_regadio Brassia_euodes Bradshaw_(Nebraska) Bárbara_María_Hueva Belg._J._Bot. Caccinia_monandra

html map