Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bad_Boys_(canción_de_Inner_Circle) CTP Barbara_Stewart Calamidades Bartolomé_Apóstol Campo_de_besteiros Cayo_Papirio_Carbón Babosas Cambios_recientes Caccodes_thainiger CV-147 Centaurea_alba_subsp._alba Bulevar_Chaharbagh_de_Isfahán Carlos_Enriquez Casas_de_San_Galindo Caso_Caja_Fischel Casa_Lummis CajaSur Berenice_(nombre) Bumelia_obtusifolia Blas_Pérez_(desambiguación) Bunbury_(Australia_Occidental) Bibliotheca_Corvinniana Brave_GNU_World Año_1647 Caja_torácica Callistola_devastator Campestre_de_Goias Bălţi Caisson_(ingenieria) Castillo_de_Cambrils Caccodes_kanekoi Bandera_de_Proa Cerdeña Barcelo_Hotels_&_Resorts Belinda_Balaski Campana_del_Rosellon_(1503) Año_1610 Bernabé_Boza_Sánchez Begonia_kewensis Cafede Carolina_Rodríguez_Ferrero Bas_Roorda Bab'Aziz_el_sabio_sufi Cafe_de_Marco Cerro_de_Las_Vinas Castuera Bogota_D._C. CLDP Barlovento_(La_Palma) Castillo_de_Arbolio Cat._Pl._Upper_Louisiana, Calypso_occidentalis Base_Aérea_"Cap._Juan_Manuel_Boiso_Lanza" Bhaktisiddhanta_Prabhupada

html map