Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rhynchogyna Indiana_Jones_3 Títulos_nobiliarios_del_Reino_Unido VI_Batallón_de_Fortificación_de_la_Fuerza_Aérea Germigny_des-Pres Fuentes_musicales_renacentistas_de_Espana Galaxia_eliptica_M49 Revolución_inglesa_de_1688 Roberto_Colautti Municipio_de_Mount_Morris_(Míchigan) Municipalidad_de_Rugāju Gens_d'images Museo_Boymans Río_Abánades Indígena_(ecología) Municipio_de_Pine_(condado_de_Mercer,_Pensilvania) Galepsus_bikenmeierae Iloilo_(desambiguacion) Municipio_de_Salem_(condado_de_Carroll,_Illinois) República_Islamica_de_Afganistan Fundación_Carl_Faust Ulrich_von_hutten Murtuz_Ələsgərov Religión_indo_europea Municipio_de_Central_(condado_de_Barton,_Misuri) Geinula_jacobsoni Tui_(pajaro) Gastón_De_Célis Rodrigo_de_jerez Municipio_de_Stockton-on-Tees Glandulae_salivariae_minores Tupolev_Tu-114 Gestión_de_existencias Ruta_Estatal_de_California_238 Iglesia_Penitencial_de_Nuestra_Senora_de_las_Angustias_(Valladolid) Triatoma_dimidiata Up_All_Night_–_The_Live_Tour_DVD Roland_Garros_1993 U.D._Almería Garden_Valley_(Wisconsin) Reoviridae Revolucion_pingüina Ringo_Star Ruiz_(Lopez)_H._&_Pavon_J. Remedios_de_Escalada_de_San_Martín_(Buenos_Aires) Municipio_de_Veale_(condado_de_Daviess,_Indiana) Inmigración_guatemalteca_en_México Garaventa Georges_Habash Ginalloa Genes_de_expresion_rapida Reuters Río_Asi Fukusima Rhachisphora_capitatis

html map