Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Caroxylon_acutifolium Buzău_(ciudad) Berbiguieres Bartomeu_rossello-porcel Camprodon_(volcan) Challenger_de_Ostrava Bluewell_(Virginia_Occidental) Cerastium_caespitosum Carlos_Alberto_Souto_Pinheiro_Júnior Batman:_Vengeance Año_1095 Capitulos_de_Naruto:_Shippuden Bézu_le-Guéry Carmen_Tomás Carla_Ochoa Burbuja_de_jabon Catálogo_Yvert_et_Tellier Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1975 Bam Beinwil_am_see Bérriz_(Vizcaya) Caja_CAAT Batalla_de_Ipso Carex_psammophila Cazador_recolector Caso_Lawrence_contra_Texas Barceló_(desambiguación) Cerro_de_las_yeguas Cementerio_El_Angel Biville_la_Riviere Bandera_de_Andorra Canónigo_Tárrega Casco_Viejo_(Metro_de_Bilbao) Blattaria_vulgaris Castillo_de_Malmaison Burns_(Tennessee) Bit_rate_variable Baza_negro Brigitte_Lin Banda_Gólgota Bortlingen Broadstone_(Dorset) Cartas_de_relación Caída_de_Saigón Belle_Gunness Cahoots Bonifacio_de_Alemania Barisey-la-Cote Bathystolma Bruno_Cheyrou Blas_Corral_Martinez Canton_de_Melisey Años_2470 Búger Britt_Robertson

html map