Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Catedratico_de_Bachillerato Barranquitas Brigu_(rishi) Byrsonima_laurifolia Birkenwald Belén_de_umbria Carlos_de_los_Heros Bernardo_Romeo Carniola Capitalizacion_bursátil Beynac_et_cazenac Canón_de_155_mm_L_45_CALA_30 California_Spangled Años_1230 Característica_de_Euler-Poincare Blaptica_obscura Business_as_Usual_(álbum) Barrios_de_Itagui Bijirita_de_garganta_amarilla Calchín_(Cordoba) Cartel_de_Santa Castillo_de_Alanya Banco_Caja_Social Batalla_de_agua_dulce Boeing_EC_RC_135 Biatora_vernalis Cactus_phyllanthoides Casa_de_cominges Batalla_del_Nilo Castillo_de_Boltana Cerilly Baliosus_terminatus Cesar_Atahualpa_Rodriguez Bosque_de_chet Calamares_a_la_romana Bi_(kana) Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_1999 Blonde_Ambition Café_en_lata Brasil_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2002 Balatón Castilla_Unida_(concepto_político) Barrio_roque_saenz_pena Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Masculino_de_1978 Castillon_(canton_de_Arthez_de_Béarn) Catalina_Renata_de_Austria Chacalon Blue_Skies,_Broken_Hearts...Next_12_Exits Chaparral_(botánica) Betún_de_Judea Cementerio_general_de_santiago Carrusel_Deportivo Barrio_de_Argüelles Chapa_y_pintura Chabria_pallida

html map