Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Moderatto_en_directo_.._¡Ponte_loco! Guacamaya_superba Arrondissement_de_Reims Monde_Illustré Astaco Górgidas Arte_nazarí Horten_Ho_XVIII Archipiélago_de_los_Chonos Hierba_carmín Hipanto Monarquías_africanas Mint_(filatelia) Antirrhinum_majus_var._litigiosum Artemisia_camphorata_var._canescens Guillermo_Arbulú_Galliani Hirundo_aethiopica HD_81997 Ministro_de_Transporte_de_Israel Hacienda_de_san_ignacio_de_torrequemada Ay,_Juancito Idioma_Anga Apargia_sudetica Guapota Hierba_sanguinal Hawker_Sea_Fury Autobuses_Metropolitanos_de_Valencia_(MetroBus)) Atarax Holofono Andrés_Sabido_Martín Arsenal_Fútbol_Club Heaðolaf Anguilcourt_le-Sart Holywood Guido_De_Angelis Heliocentrico Héctor_Castillo_Figueroa Asociacion_espanola_de_fantasía_ciencia_ficción_y_terror Aniceto_Esquivel_Sáenz Monumento_a_Arturo_Reyes Monogr._Saxifr. Asociacion_de_guías_y_scouts_de_chile Minamoto_no_Shitago Atrevete_a_sonar_1_5 Herminium_clandestinum Ano_1442 Ave_del_Año André_Ricard_Sala Apple_Bank_for_Savings Arquidiocesis_de_La_Serena Antonov_140 INO_Records Grynocharis_quadrilineata Gymnostachydoideae Identidad_Cristiana

html map