Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Laksa Kenefic_(Oklahoma) Jaime_Bellolio_Avaria Libro_rojo_de_la_frontera_del_oeste Jose_Subirá La_Grange_(Wyoming) Laneuveville-devant-Bayon James_Gillett Isla_Iki Lengua_birmana Leandro_Balderrama Kollegal La_Mansion_Embrujada Jesus_Hernandez_Cifuentes Lado_Oscuro James_McAvoy Lasconotus_cavicollis La_Boda_de_Landshut Instituts_Templers Kulluna_li_l_watan_li_l_ulà_li_l_`alam John_McEntire José_Gálvez_Ginachero Levantamiento_Armado_de_los_Independientes_de_Color La_oracion_en_el_huerto_con_el_donante_Luis_I_de_Orleans Lenguas_balcanoromanicas Jose_Núnez_Larraz Julian_Gayarre Land_Rover_Discovery Iris_nostras Joaquin_Tocornal_Jimenez Jalostotitlan Laval_Morency Laureados_de_los_Premios_Nobel_por_País Jolo La_payasa_Cha_U_Kao James_Taylor Limnátides Juncus_nemorosus Jorge_Velasco Instituto_Tecnológico_de_Zacatepec Josef_Dobrovský Jabari_Smith Koufuku_Jitsugen-tou Inter_Playa_del_Carmen Jose_Sanchis_(historietista) Joseph_Nicéphore_Niepce Jardineria_en_América_del_Sur Jaimes_Sabines_Gutiérrez Instituto_Británico_de_Fotografía_Profesional Jaua_Sarisarinama Lagraulet_Saint_Nicolas John_Taiapa Kauas_pilvet_karkaavat La_10_Rioja Litokwa_Tomeing

html map