Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Amiloidosis_heredofamiliar Di_Salvo Daneboe Dan_Andriano Cosmos_31 Damas_de_Conway Deltocyathus Dixanadu Dufaur Ameiva_undulata Derarimus_rimaderoculis Data_warehousing Alejandría_Latmos Derecho_procesal_civil_espanol Dunfermline Dr_Alban Cuerpo_numérico Dompierre_(Vosgos) David_Zibung Corpus_Pelagianum Convento_de_Jesús,_Maria_y_Jose_(Velez_Malaga) Alejandro_Karadjordjevic Dialeurodes_musae Cretaccio Distrito_de_Vilcanchos Delio Cronologia_de_la_colonización_de_América_del_Norte_(1700-1759) Dimensión_de_Hausdorff_Besicovitch Alvaro_de_Braganza Domine Decimocuarta_Enmienda_a_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos Cosme_Belaúnde Daniel_Cordone Alfred_Deller Distribución_ji_cuadrada Distrito_de_Cacadu David_Garcia_Santana Cromo_(estampa) Dendrocitta_occipitalis Cámara_anecoide Dactylispa_pallidiventris Copa_Fuji Early_Music_Consort_of_London Daisen-Kofun Division_1_1959/60 Dorino_I_Gattilusio Cuadro_(pintura) Copa_Asiatica_2000 Diocesis_de_Iquique Drop_Dead Célula_de_glia Dryopteridaceae Druzhba_(Uzbekistan) Alta_Ribagorza Copa_Mundial_de_Futbol_de_2006/Final

html map