Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Canal_3_de_Tome Burguillos_del_cerro Broken_Siglo_XXXIII_a._C. Bajo_Aragon_Histórico Ca.60_Noviplano Cesar_Miro Cardamón Cabrières-d'Aigues Camiones_electricos Cambium_vascular Belle_Plaine_(Kansas) Bye_bye_beautiful Boligoma Chapilonga Barrio_(Teverga) Bernard_Germain_Etienne_de_la_Ville_sur_Illon_conde_de_Lacepède Cereus_longiflorus Calendario_de_Córdoba B_R_M_C CT-156_Harvard_II Cachorrito_de_Julimes Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1922-23 Batalla_de_Itá_Ibaté Battant Base_aerea_Dresba Canton_de_Mauleon_Barousse Cecropia_villosa Calle_del_Príncipe Buglossum_officinale Casas_de_Sebastián_Pérez Carlos_Muñoz_(piloto) Base_Aerea_de_Talavera_la_Real Bilboko_Aste_Nagusia Begonia_glandulosa Bayubas_de_arriba Castillo_Francisco_Piria Bataung Centro_de_Investigacion_y_Conservacion_de_los_Humedales_"Las_Salinas" Borghetto_d'Arroscia Carst Cabo_tercero Campaña_de_Túnez Bidegorri Celurido Campanula_linifolia_f._langsdorffiana Bratz_Ponyz Batalla_de_la_palma Caleta_La_Guardia_(Salobrena) Chaoyangsaurido Beaumetz_lès-Aire Banteux Cabreira_(San_Miguel) Castellengo Bernieres_le-patry Cardenosa_de_Volpejera_(Palencia)

html map