Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Terre_des_hommes Show_Your_Bones Tablilla_de_Venus_de_Ammisaduqa Silvidae San_Sebastian_de_la_Gomera_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Tobias_Bolanos_Palma Stipe_Miocic Seidlitzia Steel_Wheels_Urban_Jungle_Tour TMA-1 Socket_am2+ Schizothorax_prenanti Savigny_les-Beaune Taft_Mosswood Sebastian_(martir) Saint_Andre-de-Sangonis Santhia Teoria_de_la_disociacion_electrolítica Segregar Sotillo/Castell_de_Ferro Spetaea_lachenaliiflora Tepic_(municipio) Sanguirana Torre_de_Maciacerrea Taira_no_kanemori Sylvia_buryi Tocopilla_(ciudad) Sarah_Walmsley Tin São_Pedro_(Vila_do_Porto) Teletex Tahal_(Almeria) Said_Wilbert_Musa Simbolos_de_paises_para_competiciones_deportivas_(en_español) Sal,_Cabo_Verde Sanguisorba_annua Senjō_no_Okami System_360 Sindrome_de_Lewis Thievres Semana_Santa_de_Logroño Timbal_(música_latina) Saligny_sur-Roudon Soraya_Sáenz_de_Santamaria_Antón Stenotarsus_dentipes Serafín_Alvarez_Quintero Staatstheater_de_Stuttgart Telecafé Salina_de_Salins_les_Bains Tesoro_Imperial_de_Japon Sd_laredo Sukhoi_Su_32 Steve_Goodrich Sierra_de_Esparteros Statistics2013

html map