Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Seymour_(condado_de_Outagamie,_Wisconsin) TLC_(canal_de_TV) Siglo_XLVIII_a_C Toma_de_Menorca_(1782) Serranilla Sierra_del_castellar San_Juan_de_la_Cuesta Tiburón_Lechoso Trabulse Sinfonía_n_º_1_(Haydn) Sindicato_de_Estudiantes_Universitarios Star_Wars_Jedi_Knight:_Jedi_Academy Trachycephalus_nigromaculatus Strafford_(Nuevo_Hampshire) Saint-Louis_(Mosela) Tomillo_de_primavera Santa_Juanita Stephanocoenia_michelini Seebach_(Baden) Sainte_Hélene_(Lozere) Sulcorebutia_neocumingii Tratados_Internacionales_(Definición_y_Clasificación) Sainte_Gemme_(Deux-Sèvres) TRV6 Seleccion_de_futbol_de_Egipto Tericinosaurido Symmetrics_Cycling_Team Schickia Tormenta_tropical_Ana San_Andres_(Valdeprado_del_Río) Tenienta_de_alcalde Selección_de_fútbol_de_Etiopia Teoria_de_la_computacion San_pietro_a_maida Sassafras_parthenoxylon Saléon Sphenacodontidae Sergio_Restrepo_Jaramillo Towson,_Maryland Sonata_para_piano_nº_3_(Beethoven) Templos_budistas_nipones Sidor Saint_Christophe_des-Bois Teatro_del_escorxador Torre_Bancroft Sainte_Croix_(Tarn) Syunik_Kapan San_Bruno,_California Suvastu_(río) Tin_Ujevic Santianes_(Olloniego) Schutz Timb_Lagr.f. Sebastián_Viberti Tillandsia_bulbosa_var._picta

html map