Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Auradé Hardcore_Hip_Hop Arivaca_(Arizona) Astiazaran Athie_(Côte-d'Or) HMS_Ardent Horno_de_pan Antoine_Laurent_de_Jussieu Antigua_estación_del_ferrocarril_suburbano_de_Malaga Antonio_Barbas_Heredia Monumento_a_Los_Heroes_(Bogota) Antipop Anti-Líbano Hughesville_(Maryland) Hélice_superenrollada Avenida_Independencia_(Washington_D._C.) Ibrahim_Pacha MorphGear Havdalá Astyanax_bockmanni Artajerjes_(Rust) Haute_Randonnee_Pyrenéenne Idioma_talossan Anchusa_baumgartenii Homeland_(Florida) Antonio_Martínez_de_Quesada Himilcón_(general) Antiguo_Estadio_Nacional Molinaseca_(León) Guarani_Antonio_Franco Anthiphula_semifulva Arte_derivado_de_La_Gioconda Heavy_Metal_Kids Halcones_Rojos_de_Veracruz Héroes_imaginarios Mohammad_Gharazí Hermann_Samuel_Reimarus Arteria_ilíaca_comun Ibn_Darrağ_al_Qastalli Asociacion_de_Transporte_Aereo_Internacional Helicteres_apetala Huerta_de_Valdecarábanos_(Toledo) Hermansverk Artica Arroyo_de_Abejuela Aphelandra_acutifolia Angelique_Boyer Guante_de_la_Virgen Antiguo_ayuntamiento_de_jerez_de_la_frontera Arcy_sur-Cure Atlético_san_francisco Hazlitt Atemnus_strinatii Haut_Lieu Aposeris

html map