Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Jackie_Sleper Jardín_botánico_de_Valencia Jazz_Gillum José_Sanroma La_novia_de_la_marina Jardín_Botanico_de_Bogor Lista_de_capítulos_de_Triton_de_los_mares Jose_Miguel_Hernandez Jeffers_Gardens_(Oregón) José_María_Ortega_Morejón Linea_225 Lenguas_ket Johann_Elias_Bach Liriodendraceae Las_Salas Kaliakra Ladislao_II_(VII)_Jagellón Juan_Perez_de_Lazarraga Kappa_Pegasi Joder_(Nebraska) Layamon Lenguaje_de_descripción_de_hardware Lago_Dubawnt Liliuokalani Jimmy_Jump La_clemencia_de_Tito_(Cocchi) Konoha Kozaburō_Yoshimura Langa_de_Duero Josh_Harter Literatura_Fantástica Leyes_Intolerables Kaidan_(2007) Javi_Leta Jose_Espina_Von_Roehrich Jobst_de_Moravia Josep_Pascó Jorge_Arango_Mejia Kiribatí Katsura_Kotonoha La_Orden Kana_(álbum) José_Rios Lijadora_orbital Juno_Awards Jean_Francois_Mattéi_(politico) Juanote Joaquín_Diego_Casasus La_Bazoge-Montpinçon Instituto_Tecnologico_de_Linares Junio_de_1959 Juan_de_la_corte Lennoa_madreporoides_subsp._reichei Joaquín_de_Vera_y_Saurín José_Ravelo

html map