Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Sierra_Sur_de_Jaén_(vino) Tetsuo_Michael_Koyama Titón_Laïlla Surf's_Up_(album) Seybold Tilacino Tratado_de_Letrán Tocinillo_de_Cielo Taylorsville_(Utah) Torre_de_Fuente_Álamo Sonic_Advance Tenuto Secuestro_de_Beslan Signo_de_admiración Sistema_educativo_de_argentina Traductor Shīsā Sinfonía_n_7_(Dvorak) Sheshonq_III Teapa Siglo_XXXIII_a_C Tartrato_sodico Sainte-Honorine-la-Guillaume Salvelinus_levanidovi Ticinellinae Semiónovka_(Ust-Labinsk,_Krasnodar) San_Juan_de_Duero Santibañez_del_Val_(Burgos) Torsay Salix_rigida_var._watsonii Techmessa_longicollis Sessrúmnir Tiempo_del_este Susa Torrero_(Zaragoza) Schroon_Lake_(Nueva_York) Sophta Torre_Timpendean San_Miguel_(provincia_de_Buenos_Aires) Saxo_baritono Tjakkatjakka_Ston Svefn_g-englar Tour_de_Francia_1957 Sant_Climent_d'Iran Saint-Aubin-d'Arquenay Sin_mirar_atrás_(álbum) San_Martín_(1814) Siglo_XV_a_C The_Notting_Hillbillies Sombrero_Festival Samfylkingin Scheiße Saponaria_griffithiana Santa_Maria_de_Vilachambre Senzar

html map