Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Toffee Sturnira_ludovici Thymus_juranyianus Tajumulco Sida_pungens Spider-Man:_The_Movie San_Alfonso_Maria_Ligorio Schistura_nomi Temporada_2010_del_Club_Social_y_Deportivo_Colo-Colo Sindrome_de_Rokitansky-Kuster-Hauser Sulzeria Terak Telepatologia Tomás_Garcia_Sampedro Titones Salt_en-Donzy Sheena Spice_(álbum) Schwanden_bei_Brienz Sindrome_antifosfolipido_catastrófico The_Tale_of_How Sakura_2B San_juan_de_quillaques Salinas_(cantón) Star_Wars:_Battlefront Santibánez_de_Bejar Saint-Priest-la-Vetre Salmo_cagoara Tora_Tora_Tora_(álbum) Thorigne_(Deux-Sevres) Szekely_Land The_Wave_Tower Sistema_límbico Sotos_del_Burgo Spartocytisus_sessilifolius The_Gangster_Squad Saint-Sauveur_(Gironda) Susticacan_(municipio) Saint_Aubin_de_Lanquais Tergopol Saint_Alban Szymon_Winawer Stayneria_neilii Teoria_euántica_modificada Steve_Bays Skaters Their_Greatest_Hits_(1971-1975) Tomillo_limonero Tradición_del_magosto Salamina_(isla) Serpopardo The_Dark_Saga Sanchuelo Sociedad_Micológica_Britanica Tinogasta

html map