Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Diócesis_de_Osma Detta Dia_del_niño Devaki_Pandit Cripta_de_San_Girons Cris_Martínez Alioum_Boukar Döme_Sztojay Criterium_du_Dauphine_2010 E.C.R._Lorac Dance_Again Diego_Placente Delecion_2q37 Distrito_de_Briancon Convento_de_Madre_de_Dios_(Sanlucar_de_Barrameda) Cotío Dears Amón_(mitología) Allium_vineale Alfredo_Ovando_Candia Cuciuffo Dorapion Diccionario_ideologico_de_la_lengua_española Corona_Rally_México Discípulos_de_Jesús Distrito_de_Cajacay Copa_Ciudad_Viña_del_Mar_2003 Deus_otiosus Disney_Junior_(Latinoamérica) Coro_de_los_Niños_Cantores_de_Basilea Dapsa_motschulskyi Delta_del_danubio Dragon_(Serie_animada) Amroth Copainala Copa_Centenario_de_la_AFA Dactylochelifer_anatolicus Courbevoie Amanos Distrito_de_sumadija Copiapoa_humilis_var._longispina Dermatofagia Danao_(Cebu) Distrito_de_Santo_Toribio_(Huaylas) Cuevas_de_Anguiano Dias_de_gloria Alitas_de_pollo_chinas Día_de_la_moceda_revolucionario Dolares_(película) American_Bee_Journal Economía_de_gama Copa_de_España_de_Fútbol_1935 Aleksandra_Kollontai Dia_Mundial_de_las_Telecomunicaciones_y_la_Sociedad_de_la_Información Código_pirata

html map