Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Teoría_de_Interacciones_Dinámicas Sebastian_Montesinos Saint-Christol-les-Alès Selección_de_basquetbol_de_Costa_de_Marfil Tratados_de_paz_de_París_(1947) Santa_Cruz_de_Jerusalen_(titulo_cardenalicio) Teatro_del_Picadero Sebastián_Ignacio_Silva_Pérez Tejido_linfoide Sesén San_Oscar Serafia Teesdalia_coronopifolia_var._coronopifolia Tebeo_valenciano T._A._V. The_Doobie_Brothers Sonic_Stadium Saracena Teresa_Palacios_Criado Sonchus_abbreviatus Stony_Prairie_(Ohio) Théoule-sur-Mer Skate_(videojuego) Soyaya Tarzán_de_los_monos_(pelicula_1918) Saint_Aubin_de_Médoc Sainte-Mère Santa_María_de_Valverde_(Zamora) Television_en_1963 Sexenio_democrático Tarusin Sony_Ericsson_K310 Sublevacion_popular_de_1953 Teatro_real_de_madrid Teresa_de_calcuta Su_Tung-po Tiburón_tabla_de_planchar Sonda_Genesis The_Gymini Sulfonato The_Secret_of_My_Succe$s Torre_banco_de_vizcaya Tolerancia_inmunitaria Stephanie_Wilson Tacata' Stiphodon_surrufus Siamotyrannus Santa_Rosa_(Ecuador) Teología_Dialéctica Sant_Martí_de_Canals TVR_Cerbera Serie_D_italiana Saint-Just-en-Chaussée San_Facon_Carrera_22_(estacion) The_Very_Best_of

html map