Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cancún,_Q._R. Castillo_de_Mondújar Brachytrycherus_opimus Belvís_de_Monroy Calle_de_la_princesa Basílica_menor_de_la_Inmaculada_Concepción Carretera_central_de_cuba Brdo_Jesenjsko Capibaras Central_nuclear_de_humboldt_bay CVN-76 Catedral_de_San_Mateo_de_Washington_D._C. Catástrofe_demográfica_en_America_tras_la_llegada_de_los_europeos Bela_a_Feia Canton_de_Perez_Zeledón Campeonato_Brasileño_de_2003 Campomanesia_beaurepairiana C.S.N. Boeing_737-800 Cavigliano Carretera_de_Nebraska_58 Bas_Mitzvah Carcheles Benito_Artigas_Arpon Bad_Laer Bunny_Luv Burguesía_nacional Barosma_ternata Bruja_de_endor Bradford_Woods Bellevue_(Nebraska) Bartholina Bernardo_Murciano_Gonzalez Campeonato_de_Fútbol_Femenino Boleto_cetrino Castillo_de_bellver Carácter_wildcard Batalla_de_Moclín_de_1280 Betsaida_(grupo) CE_Premia Banderillero Casa_artesana Bosque_Protector_Cerro_Blanco Challenger_de_Rio_Quente_2013 Bacallà_Targarí Bandera_de_la_Segunda_República_Espanola Camellia_borealiyunnanica Canton_de_Saint_Varent Camau CesarAugusta Callicarpa_roxburghii Bothrops_alternatus Barbosella_varicosa Bizkaiko_Bira Campeonato_de_Futbol_de_Costa_Rica_1952

html map