Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Juana_Ponce_de_León_y_Meneses Les_Mathes La_Tia_de_Frankenstein José_Matías_Grez Isla_Talcán Karl_Wilhelm_von_Nägeli Jacobins La_oracion_del_huerto_(El_Greco,_Londres) Instituto_de_Matemática_y_Estadística Liberales_y_Demócratas_Flamencos Kōfuku_Jitsugen-tō Juan_Jované Juan_Alonso_Perez_de_Guzman_y_Alfonso_Coronel Jose_Maria_Fernández-Luna_Martínez La_Asuncion_de_la_Virgen_(Donatello) La_caida_de_Numenor Juan_Catalina_García_y_López Lekythos Jakob_Breyne Joseph_Bruyère Lago_Tiberiades Kamau_wa_Ngengi Jinete_azul Juegos_ODESUR La_casa_(reality_show) Komisyon_sa_Wikang_Filipino La_Granja_(Segovia) Jean_Doujat Kan_Ek' Jesus_Ignacio_Garcia Kerling_les_Sierck Instituto_Arqueologico_Aleman Italofonia Johann_Günther_Bach_(1653_-_1683) José_Nunez_de_Cáceres Jardines_de_la_Tamarita Laterallus_melanophaius Kafelog Lewis_Henry_Morgan Layia Juan_Gabriel_Galicia KCC Johann_Mouse Lenguas_uti Lemas_de_los_estados_de_los_EE_UU. Libelo_de_sangre_contra_los_judios Kazuo_Ōno John_Ray Ladyville La_Vie_et_rien_d'autre Kurupí Juncus_salinus Jilma_Madera Lentisco_del_Peru Lista_de_capitulos_de_Oban_Star-Racers

html map