Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Karen_L._Nyberg Linea_12_del_metro_de_París Jose_Francisco_Fonseca_Guzmán Lago_salado_de_Larnaca Jean-Baptiste_Louis_Gros Josep_Maria_de_Sucre_Grau La_Bazouge_du_Désert La_caceria_del_tabladillo José_Batres_Montúfar Juan_Lluhi La_pezuna_del_diablo Jose_F_Bonaparte Laringoscopio Lista_de_institutos_arqueológicos_extranjeros_de_Grecia Javier_Rebollo Joanes_de_Suhigaraychipi LabWindows_CVI Khulna_(zila) Jorge_Álvares Juan_Manuel_Cajigal_(municipio) Lago_Ngardok Isla_Chesterfield Jorge_Jesus Jean-Baptiste_Chappe_d'Auteroche José_Zorrilla_y_del_Moral Jose_Areas Kabosu Linea_de_crujia Lineas_Aereas_del_Sudeste José_María_Montealegre Jon_Tugores Jung_Jae-Eun Jose_Árbol_y_Bonilla Kirsch_les-Sierck Johan_Liebheart Kami_musuhi_no_kami Lighthouse_(Lost) Liaoning_Hunters JoAnne_Lorenzana Jose_Angel_Perez_Nievas Josep_Piqué_Camps Linus_et_Boom Korösfo Jacquin Lince_rojo Las_Pilas-Mojacar_la_Vieja José_Gonzalez_Marín La_Puisaye José_Benito_Ríos La_Guerra_Civil_en_Valencia_de_Don_Juan Jacques_Barrelier JIB La_sierra_de_los_Zorros_de_Cullera Juan_Alfonso_Perez_de_Guzmán_y_Guzmán Jose_Enrique_Martinez_Fernandez

html map