Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Kawama_Matanzas Limnátide Juan_E_O'Leary Leopoldo_Mandic Isla_Cuptana Laghi Justino_Mártir Linea_13_del_metro_de_París Librepensadora Johnny_"J" Lagor J_L._Austin Ivan_Sutherland Lanzagranadas_M203 Joao_Pereira Juan_Martinez_Montanés_(pintura) Kankan La_última_cena_(Leonardo_da_Vinci) La_Paz_(Colonia) Invasion_de_Yugoslavia Invasión_Jurásica Isla_de_Levant Judge_Dredd_(película) Lista_de_acronimos_en_Medicina Lee_Ufan Joseph_Henry_Maiden La_Punta José_Agustin_Ramírez_Gomez Juan_Montilla_Adan Kojiro_Hyuga La_Habitacion_Roja Instituto_Estatal_de_Relaciones_Internacionales_de_Moscú Karasu Ivan_Jovanovic_(entrenador) Leptarthra_gebieni Korennaya_Balka Lenguas_cangin José_Luis_Méndez Kawanabe_Kyōsai Laguna_del_Marquesado La_Chapelle_Gresignac Jose_Guadalupe_Velázquez Les_Trois-Îlets Lagostomus Isotes_praedita Jabba_the_Hutt Jekeret-nisut Kyūshū_Hikōki Leon_Droz_Blanco Letter_to_Evan La_Corte_de_Faraón_(Zarzuela) Lexington_Steele Lineas_Extremenas_de_Autobuses,_S_A. Jacqueline_Jossa Leonor_Álvarez_de_Toledo

html map