Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jesús_Guzman_Rubio Jamaica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Juan_Carlos_Leano Kepler-16b Lagos_Finger Jorge_Lang_Islas Jade_Puget Las_Historias_del_Alférez_Ståhl Ke L'Île-Bizard_Sainte-Geneviève Jose_Ábalos José_Antonio_Alemparte_Vial Juegos_Olímpicos_de_invierno_de_2014 Julie_y_Julia Jacek_Krzynówek Isla_de_Rongé Juanito_Manzana Jardín_Botanico_Rombergpark Jardín_de_Plantas_Silvestres_de_Yamagata Linea_Barcelona_Manresa-Lleida J._Huizinga Kim_Fanlo Laugeria_(Rubiaceae) Joaquín_Lorente Kálmán_Kalocsay Isabel_Orbe Lei_gli_amici_e_tutto_il_resto Johan_el_Inglés Jon_Nod Kelsey-Seybold_Clinic Kumamoto_Kumamoto Jundzillia_draba La_carne_rebelde Iriarteae Isla_Leskov Juan_Zavala_de_la_Puente Jose_Peon_Contreras Jean_Paulo_Batista_de_França Joaquín_Casillas Lexicoestadística Lechytia_madrasica Kléber_de_Carvalho_Correa Joaquín_S._de_Anchorena Jose_Gabriel_Martín_Simon Islas_Estelas José_Guerrero_del_Solar José_Machain Kashima_Soccer_Stadium Kardeş_Turküler Keelung Junior_Nuñez La_Chapelle_Saint-Mesmin Jaime_Gil_de_Biedma Jose_Félix_Pedrozo Liangxiongdiyu

html map