Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Colchicum_montanum Alcuzcuz Albendea_(Cuenca) Aeropuerto_Internacional_Brigadier_General_Antonio_Parodi Clasificacion_Internacional_Industrial_Uniforme Vo_slavu_velikim! Chilocoristes_fasciatus Aeropuerto_de_Milan-Linate Watanabe Cohors_VII_Gallorum William_T._Watson Chloraea_reicheana Coleccion_de_Plantas_Medicinales_de_Hamadán Victor_Andrés_Garcia_Belaunde WP:OS Yukaghir Zephyrion Cirugia_plastica_y_reconstructiva Chen_Tao Alcobendas_(Espana) Charles_de_Gaulle_(R91) Citizen_Athletic_Association Willibald_s.j.g._von_besser Agrupación_Nacional_Putos_Peronistas Cliomantis_dispar Villemur-sur-Tarn Agustín_Eusebio_Fabre Yucca_conspicua Cm3 Adelsheim Condado_de_Sodermanland Che_Copete Villeneuve-sur-Lot Agave_rigida_var._longifolia Vuelta_Ciclista_del_Uruguay_1957 Companía_Colombiana_Automotriz Château_La_Tour-Martillac Colina_de_Erech Abrego Condado_de_DeKalb_(Georgia) Chondrachyrum Chili Alas Aeropuerto_de_Luleå Ciudades_de_Almería Club_Natacion_Maristas Colostomía Villamelendro_de_Valdavia Aga_Khan_Prize_for_Fiction Aeropuerto_Internacional_de_Saint_Petersburg_Clearwater Cis_lineatocribratus WP:RD/AGO08 Władysław_Kulczyński Controlador_de_tráfico_aéreo Civilizacion_del_Egeo

html map