Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Unión_Soviética_en_los_Juegos_Olimpicos Trichocereus_formosus Municipio_de_Buffalo_Hart_(Misuri) Franz_Konwitschny Ruffrè_Mendola Tromboncino Ruddirem Ruch_Autonomii_Ślaska U._S._Explor._Exped._Bot. Inmigración_alemana_en_Ecuador Trofeo_Diputación_de_Valladolid_2009 STC Municipio_de_Troy_(condado_de_DeKalb,_Indiana) Gestor_de_terminología Urtica_pilulifera_var._balearica Rutebeuf Iglesia_del_Sagrat_Cor Gilloblennius_tripennis Germán_Chavarría Uva_crespa Río_Perquelauquén Reuniones_bajo_demanda Rio_de_los_Remedios_(estación) Gai_yang Urania_Mella Unidad_del_Cuerpo_Nacional_de_Policia_adscrita_a_la_Comunidad_Autónoma_de_Valencia Relación_corriente Froilan_(desambiguacion) Universidad_de_las_islas_baleares Municipio_de_North_Albemarle Gabriel_Vilches Incidente_de_la_tajada_de_sandia Revolucion_Alemana USS_Kearsarge_(LHD-3) Robert_P._George SMS_Zahringen Gastronomia_de_California Revolucion_Brabançonne Rouge_the_Bat Municipio_de_Nemaha Municipio_de_Meadow_(condado_de_Johnston,_Carolina_del_Norte) Riveramelo Municipio_de_Lincoln_(condado_de_St._Joseph,_Indiana) Iglesia_de_peregrinacion Infantería_Ligera Tricky Glaphiromyia Funcion_zeta_de_Igusa Municipio_de_Prairie_(condado_de_Pettis,_Misuri) Trás-os-Montes_(vino) Municipio_de_Stafford_(condado_de_Stafford,_Kansas) Municipio_de_Flushing_(Ohio) Uhha-Ziti Sabanilla_(Chiapas) Un_León_D_mente

html map