Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Provincia_Autonoma_Hebrea Luis_Carcamo Psittacella Mercedes_KV Prionolabis Mancha_del_Júcar London_Dial_a_Ride Manuel_J._Fal_Conde Manteola_Sanchez_Gomez_Santos_Solsona/Sallaberry Ralf_Gyllenhammar Marcelo_Diaz_Díaz Primer_Gobierno_nacional_de_Espana_(1938-1939) Miguel_Céspedes Prtitaneón Michel_Zitt Medicacion Los_Angeles_de_San_Rafael Mayenne_(río) Miguel_Ángel_Cortes_Martín Master_(Bélgica) Poyales_del_hoyo Quercus_sinuata Pteridopsida Provincia_de_Tekirdağ Puente_del_Chacao Lycaea Mats_Hummels MCA_Inc Mc_Cloud Mademoiselle_Caroline_Riviere Micropodabrus_multiexcavatus Manifestación_«Som_una_nació._Nosaltres_decidim» Promiopteryx Protium_inconforme Límites_territoriales_de_Chile Matías_Maroni Maria_Isabel_Gea Manuel_Alcántara_Sáez Ludovit_Stur Granada_de_cerámica Mesomeria Melanie_Fronckowiak Protocolo_de_Paz_Amistad_y_Limites_de_Rio_de_Janeiro Menace_(Stargate_SG-1) Pradera_templada_de_las_islas_de_San_Pablo_y_Ámsterdam Primera_Division_de_Espana_1957/58 Mark_Vanderloo Prueba_de_Chi-cuadrado Macaronesia Mariehamn Malgré-nous Rafael_del_rosal_caro Mandarin_Spawn Markéta_Bělonohá Gran_Premio_de_España_de_1979

html map