Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Acyntha_elliptica Zamia_boliviana Comic_Social_365 Western_Heritage_Awards Cneorane_siamensis Compuesto_químico Ajax_cuneiflorus Circuitos_de_conmutación Consejo_Internacional_de_Enfermeras Aeroflot-Nord Alberto_Ormaetxea X_X Clemencia_(novela) Ale Christian_Horace_Benedict_Alfred_Moquin-Tandon Chuck_Munson Valentin_Marin_y_Llovet Colombia_2016 Vsévolod_I_Yaroslavich Confederacion_Española_de_Policia Victor_Mendes Zonas_erróneas Coliculo_superior Concepción_(Filipinas) Aldeacentenera_(Caceres) Club_Atlético_Monarcas_Morelia Alegria_(poesia) Connie_Sellecca West_Kennet_Long_Barrow Conjunto_Arqueologico_formado_por_los_yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego_Cildá,_el_Canton_y_Campo_de_Las_Cercas Ajuga_vulgaris_var_bifera Churriana_(Málaga) Yanou Acorazado_Caio_Duilio Condado_de_Shawnee_(Kansas) Villers-Pater Zorrino_real Aeropuerto_de_Annaba_-_Rabah_Bitat Colonial_Marines Zamudio_(Vizcaya) Vedran_Runje Acuífero_Ituzaingó Alboin Coda_(silabica) Villarino_de_conso Yoko_Matsugane Aeropuerto_de_Leeds/Bradford Vincent_Corleone Vuelta_ciclista_a_España_2000 Chrysopogon Vicente_Joaquín_Osorio_de_Moscoso_y_Guzmán Wolfgang_Iser Veyrieres_(Cantal) Condado_de_Hunterdon_(Nueva_Jersey) Vuelta_a_España_1950

html map