Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Leopoldo_de_trazegnies_granda James_Mill JJOO_Pekin José_María_Orue_Aranguren Javier_Rodríguez La_Chica_de_Rojo Joseph_de_Salm_Reifferscheidt_Dyck Jazze_Pha Jorge_Herralde Kūsō_Tengoku Kenneth_Boulding Klemens_von_Metternich_conde_y_principe_de_Metternich_Winneburg Kasama,_Zambia Jose_Gregorio_Briceño Linguística_matemática José_Escudé_Claramunt La_carta_de_los_seis Leopardo_de_Indochina Lebbeus_Woods Karinto Landon_Liboiron Jerry_Lamb Jacob_Druckman Into_the_Music Johann_Most Jose_Manuel_Garcia_Marín Le_chant_du_monde Juan_Gómez_Millas Limodorum_spectabile José_Verissimo Laurent_Marie_Chazelles_de_Prizy Lautignac Kazan_Kremlin_Cup_2014 Liga_Premier_de_Bielorrusia Jenny_Flint Lac_du_Der-Chantecoq Kinixys Kempō Liga_de_cambrai Leptobrycon_jatuaranae Jean-Baptiste-Charles-Joseph_Bélanger Julio_Raúl_González_Perez Juan_de_Ricalde Labarthe-sur-Lèze Latifundismo Juan_Baena Ixtlahuacán_del_Rio Jurisdicciones_eclesiasticas_de_la_Iglesia_Catolica_en_Chile Jorge_Guasch Ligue_1_1992-93 Iruma,_Saitama Isla_Cabra_(Filipinas) James_Scott_(músico) Jasidico Istmos

html map