Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Córibas Cuauhnáhuac Edificio_Roig_Vives Ambroise_Colette_Alexandre_Verschaffelt Distrito_de_Puerto_Inca Alfonso_Polanco Curtisia Dominion_Bond_Rating_Service Doklady_Akademii_Nauk_Tadzhikskoi_SSR Alsacia-Lorena Detector_de_Metal Cyaneidae Daniel_Keyes Dyeser Amblyornis_macgregoriae Dimitri_Amilakvari Densetsu_no_Yūsha_no_Densetsu Alfonso_S._Suárez Dà_Hong_Dēnglóng_Gaogao_Guà División_Noroeste_de_la_NHL Cynanchica_tenuifolia DCE/RPC Do-215 Cryptocephalus_ragusanus Dracma_(banda) DIV Amazonas_(Departamento_de_Perú) Cruz_de_los_Héroes_Nacionales Corrientes_(Metrobus) Cruz_del_Humilladero Convergencia_y_Union Dinastia_mauria Dinastía_aquemenida Convento_de_Santa_Clara_(Peñafiel) Dominio_linguistico_leonés Daniel_Carleton_Gajdusek Copolímero_en_bloque Corte_Suprema_de_Bolivia Cruz_de_Humilladero Alianza_Luso-Britanica Cuadrilla_de_Sandoval Edad_Védica Dactylispa_chaturanga Dona_Petrona Dujard Depresión_prelitoral Deimos_(astronomia) Daniel_Reséndiz_Núñez Dhalsim Damián_Malrrechauffe Cristian_Muñoz All_gone_Dead EVA_/_Tatyana America_y_en_vivo Cymbidium_satyrium

html map