Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Años_280 Biatlón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Squaw_Valley_1960 Capitán_Márvel_III Calle_14-Union_Square_(línea_de_la_Avenida_Lexington) Catorce_horas Bonnieres_sur_Seine Calès_(Dordona) Birwah Caccodes_malthiniformis Burlington_(Indiana) Catedral_de_Dublín Cardo_borriqueno Carex_moniziana Boletín_oficial Cayetano_Rodriguez Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_Canadá Campdevanol_(Gerona) Bildoze_Onizepea Carl_Michael_Yastrzemski Catalisis_heterogenea Bartolome_Jimenez_Paton Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_Artística_de_1994_(I) Canónigo Calling_All_Stations_(canción) Calyptorhynchus_funereus Castillo-Albarañez Carles_Congost Bahía_dvina Campylocentrum_stenanthum CD_Tenerife_B Batalla_de_Sarandi Canecas Casa_Montoya Cayo_Julio_César_Augusto_Germánico Bernard_Descoings Canton_de_L'Isle_en_Dodon Beta_triflora Castroverde_de_Campos Años_1920_a._C. Caserio_Tolare Blow-Up Causa_común_y_causa_especial Calar_Alto Bandera_de_zimbabue Bernard-Germain-Etienne_de_la_Ville-sur-Illon,_conde_de_Lacepède Bruyeres_sur-Fère Cachito_de_cielo Categoría_monoidal Carlos_Jose_de_Lorena Bielli Carex_pseudobuxbaumii Cecilia_Giménez Centro_Histórico_de_Ciudad_de_México Brujula_(astronomia) Butte

html map