Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Convenio_Colectivo Daniel_Cruz Cultura_de_Uganda Delia_Garcés Ecuación_de_contabilidad Copa_de_Bosnia_y_Herzegovina Cuatro_Caminos Covêlo_de_Paivo Alonso_de_Madrid Distrito_de_Bilaspur Distrito_de_provins Cordula_hirsutissima Desarrollo_estabilizador Almez Cypripedium_guttatum_var._yatabeanum Cántiga_de_amigo Documentos_de_texto Edad_Neolitica Depresión_Extratropical_Gordon Alexei_Alexandrovich_de_Rusia Corregimiento_de_guayaquil Crypteria Domingo_de_Ramos Crema_(gastronomía) Alfonso_VI_de_Portugal Alexis_Camacho Almunia_(agricultura) Criptografia_simetrica Alfredo_Carlino Crepichaeta_schereri Copa_Mundial_VIVA_2012 Coracha Distrito_de_monobamba Dentrachelophorus_unicus Distrito_de_asia Distrito_de_Pacucha Distrito_de_yanahuaya Amoraim Alki_Larnaca_FC Druadan Dyé Dorita_Ferreiro Amante_de_lo_ajeno Death_by_Chocolate E_270 Dee_C_Lee Ecuisses Distrito_de_San_Andrés De_la_historieta_y_su_uso:_1873-2000 Denys_van_Leeuwen Divine,_la_pelicula Distrito_de_grafschaft_bentheim EE-3_Jararaca Diagrama_de_sólido_libre Alonso_de_Contreras

html map