Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Goleta_Santa_Clara Grenant_lès_Sombernon Los_premios_Billboard_de_la_música_latina Mariano_Carlos_Solano_y_Galvez Matriz_logica_generica Ramón_Luis_Valcarcel Lower_East_Side,_Manhattan Malaguenas Presto_(álbum) RJ_(Servicio_del_metro_de_Nueva_York) Louis_Blanc Marusa_Ferk Reactivo_de_Tollens Quilly_(Loira_Atlántico) Prelegendum Prieuré_de_Marcevol Locomotora_EMD_G22CW Lobos_Caja_Cantabria Manteola_Sánchez_Gomez,_Santos,_Solsona_y_Sallaberry Regla_de_los_cinco_ochos Primera_división_espanola_1932_33 Línea_Barcelona_Martorell-Vilafranca-Tarragona Premios_TP_de_Oro_2000 Meindert_Hobbema Madame_Rasimi Manuel_Gonzalez-Meneses_Jimenez MPG Man_(Casi_Ángeles) Gosset Gran_Premio_de_Turquía_de_2011 Gobierno_y_politica_de_Albania Graham_T_Allison Los_Geo Los_ultimos_días_de_Pompeya_(1960) Martin_Andersen_Nexo Microglanis_cibelae Mario_Battistella Mexicanos MR_Delphini Lotte_Giants Puerto_Boyaca Prevención_(fenómenos_naturales_extremos) Mexico_(cancion) Luciano_Corrêa Metro_de_rennes Mamerto_Menapace Queda Gosnold_(Massachusetts) Prianes Mayra_González Margarita_Salicola Martellidendron Ljósalfar Lonchophylla_mordax Rebelion_de_Kazym

html map