Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gettysburg Municipio_de_Owen_(condado_de_Saline,_Arkansas) Ripkeniella Inazuma_Eleven_GO U_N.C.P.B.A. Unplugged_(album_de_Neil_Young) Riesgos_en_la_industria Revolucion_de_las_Reformas Galaxy_Express_999 Un_día_cualquiera_en_Vulcano_S_E_P._2.0 Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_Chiquinquira_(Rionegro) Munja_i_grom Ganeta GPS_(desambiguacion) Rhabdopterus_bricenoi Fuego_(canción_de_The_Cheetah_Girls) Río_limay If_It´s_The_Last_Night Municipio_de_Liberty_(condado_de_Lucas,_Iowa) Gaviota_centroasiática Tudela_(desambiguación) Ryūkotsusei Rockaway_Park_Calle_116_Beach_(línea_Rockaway) Georgia_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_Junior Furt Independentismo_Puertorriqueno Uğur_Boral SG-1000_Mark_III Gallivare Glux_en_Glenne República_Aristocrática_(Perú) Rioz Gabriel_de_castilla Rodrigo_Flores Muntazer_al_Zaidi Municipio_de_Fox_(condado_de_Elk,_Pensilvania) Gauthier_De_Tessieres SSSE3 Murphy_Seeker Revoluciones_de_España Ujjaini Geinella_trapezicollis Río_Bodoquero Municipio_de_Ontwa_(condado_de_Cass,_Michigan) Retrato_de_Jose_María_Magallon_y_Armendariz,_marqués_de_San_Adrian Reocin_de_los_Molinos_(Cantabria) Túquerres_(Narino) Represion_lingüistica Iglesia_de_Santa_María_(Ondárroa) Rio_Jurua George_Hills Río_Lerma Revista_de_la_Sociedad_Cubana_de_Botánica Ingenieria_Petroquimica Gatas_y_tuercas

html map