Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

P_J.Redoute Neatle Novi_Ligure Neu!_4 Partido_de_San_Pedro New_York_Philharmonic_Orchestra Pacto_Germano-Soviético Nelson_Barahona Pampaterido París-Roubaix_de_2004 Palacio_de_la_Generalidad_de_Cataluña Pedro_José_de_Guzmán-Dávalos Pinus_fraseri Nerine_sarniensis_var._alba Partido_de_Villadiego Nemognatha_bridwelli O-zōni Playa_de_El_Espartal Polacos_en_México Nader_y_Simin,_una_separación Musica_Folclorica Operacion_avispa P_D_V_S_A. Pictures_at_an_Exhibition Piquichato_norteño Operacion_Northwoods Passer_insularis Pie_equino Método_del_cúmulo_movil Pholidophyllum Oakland_(Iowa) Palindromos Poa_latifolia Pan_amor_y_._Andalucía Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Chad Paralouatta_marinae Países_ordenados_por_poblacion Ngo_Dinh_Diêm Peal_de_Becerro_(Jaen) Norte_antioqueno Phu_Yên Nobel_Son Podlechiella Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Chad Ondas_elasticas Parceiros_de_igreja Philadelphia_(pueblo) Partido_Reformista_(Costa_Rica) P_pardus_reichenowi Pequeños_insolentes Pedro_Maria_Sanz Padre_Leon_Dehon Nazem_Ganjapour Nike,_Inc Oides_multimaculata

html map