Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Rouffignac-de-Sigoulès General_Leonidas_Plaza_Gutiérrez Tribunal_de_Justicia_de_Primera_Instancia_de_la_Union_Europea Gentiles Freddy_Rodríguez Municipio_de_Jefferson_(condado_de_Tipton,_Indiana) V._S._Naipaul Ruta_22_(Uruguay) Union_Revolucionaria Froesiochloa GAU-17 Gerardo_García_Leon Idur_til_Fóta Ufológica Unione_Italiana_del_Lavoro Game_Stick Reserva_Natural_del_Valle_de_Iruelas Risch-Rotkreuz Ilan_Stavans Resurreccion_del_Senor Fricativa Rotundabaloghia_reticulata Municipio_de_Boulder_(condado_de_Linn,_Iowa) USS_Theodore_Roosevelt Gasteria_vlaaktensis Roman_Tyce Municipio_de_Washington_(condado_de_Conway,_Arkansas) SMS_Markgraf Iglesia_Católica_Etíope S_A_S. S_A.T. General_brigadier Gelterfingen Tres_Coracões Robert_Gascoyne-Cecil SEMAR República_de_Kirguizistan Gastronomía_del_Líbano Rubén_Bareiro_Saguier Uroobovella_novasimilis SPIM VLP_Television SS_Conte_di_Savoia Glossogobius_obscuripinnis Ildefonso_Díez_de_Rivera_y_Muro Unidad_Zeta Roger_de_La_Fresnaye Iniistius_aneitensis Futa-kuchi-onna Roxb Municipio_de_Imlay_(condado_de_Lapeer,_Michigan) Roystonea_venezuelensis Municipio_de_Collins_(condado_de_Clark,_Dakota_del_Sur) Gil_González_Dávila_(c._1480-1526) Tren_transoceánico_a_Bucaramanga

html map