Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Plumtree,_Zimbabwe Opera_de_Paris_(institucion) Napieralski Oncorhynchus_kisutch Padrón_(Lugo) Once_Tiros Parque_Nacional_de_Redwood Persea_lingue NASDAQ Ognjen_Koroman Pitta_(desambiguacion) Peri_Brown NEXPTIME Néstor_Braunstein Potentilla_semilaciniosa Nikolái_Lobachevski PNG Operador_a_nivel_de_bits Passalus_zikani Pedro_M_Moreno Neochernes_melloleitaoi Polígono_de_Aguas_Vivas Platnirovskaya PA_(electroacustica) Museo_Nómada Piersanti_Mattarella Oreochromis_mossambicus Ninera_a_la_Fuerza Poa_spicata Plexo_celiaco Pauly_Shore_is_Dead Pintora O_E_Schulz Perú_en_el_Festival_de_la_OTI No_sweat Peter_C._Doherty Neli_Garrido_de_Rodríguez Philautus_semiruber Papeles_póstumos_del_Club_Pickwick Nikolai_Gerasimovich_Kuznetsov Neil_Francis_Tennant Oscar_Mendoza_Azurdia Polelmonium_boreale_var._villosissimun Nikolaj_Coster-Waldau Pedro_Cateriano_Bellido Polaris_World_Cartagena Orangeburg_(Nueva_York) Nicolae_Grigorescu Official_Charts Máel_Coluim_mac_Alaxandair Plaisance_de_Gibelet Owensville_(Ohio) Museo_de_Aleksandr_Grin,_Feodosia Peso_troy Pleasant_Valley_(condado_de_Eau_Claire,_Wisconsin)

html map