Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Hymenocallis_occidentalis_var._occidentalis Helianthemum_albiflorum Mireya_González Hypostomus_saramaccensis Ashfield_(Massachusetts) Aniseia Montana_de_Fuego Heidlersburg Mr._Águila Idiazabal_/_Idiazabal Antipapa_Clemente_III Hroðgar Mordella_pauli Ministerio_de_Estado_(España) Aporética Azerbaiyán_en_el_festival_de_la_cancion_de_eurovision Anacardiacea Mu_Geminorum Angel_Viveros_Gutiérrez Guerra_civil_paraguaya_de_1947 Análisis_multivariante Helleborine_rubra Guajabanas Hollansburg_(Ohio) Aves_endémicas_de_las_Antillas Avenida_Argentina_(Chillán) Humerieuops_tuberculatus Guwahati Hesse_Homburg Hector_Abad_Gómez Guerreros_de_la_Tinta_(Album_Musical) Aphantophryne_sabini Hour_Glass Momar_Ndoye Monasterio_de_Santa_Maria_(Sobrado) Mstislav_Rostropovitch Hyposaurus Awash Hausson Huparlac Hernández_de_Cordoba Arroz_al_azafran Artaj Hayesville_(Iowa) Ano_1084 Herpestes_urva Mortadelo_y_Filemón_-_De_los_ochenta_p'arriba Modern_Times_Rock_'n'_Roll Herman_(Wisconsin) Ananta_Sesha Monolepta_atricornis Así_no_hay_cama_que_aguante Arandilla_(Burgos) Montemiletto Mulligan

html map