Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

A_Roda Cifrador_afin_por_bloques Abanico_cariblanco Viña_roja Comando_de_Aérodromo_E_9/XI Codado_de_Figols Clawson Claus_Luthe Adamantinia_miltonioides Vinca_intermedia Companía_Rafael_Amargo Alberto_de_Maguncia Y'Golonac XLR_3 Clase_Skoryy Villamanín Concacaf_Liga_Campeones_2010-11 Vouilly Club_atlético_basáñez Aidalai_(album) YUKE's_Future_Media_Creators Wave_of_Mutilation:_The_Best_of_the_Pixies Vida_de_perros_Poemas_perrunos Cock Clemente_Cancela Aa_10_alamo Chumayel_(municipio) Acta_de_foz_de_iguazu Club_Social,_Cultural_y_Deportivo_Brasilia Actias_maenas Virginijus_Praskevicius WWE_Campeon_Intercontinental WWE_Smackdown_vs_Raw_2009 Aesculus_versicolor Zdenek_Fibich Veronica_Cuadrado Zoologico_de_Dublin Vinzier Colectivo_edu Collectanea_ad_botanicam Winning_Eleven_16 Circuito_Montañés_2006 Acto_procesal Agencia_Vietnamita_de_Noticias Valeriano_del_Vasto Will_Frazier Chevagny_les-Chevrieres Condado_de_Chippewa Abenmahfot Actinotriquidos Adriano_Leite Châtenay-sur-Seine Chorrillito_FC Aks_74u Aeropuerto_de_Seymour-Baltra

html map