Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Salvia_hochstetteri Sun_Valley_(Arizona) Scarlet_Ortiz Sandrino_Castec Saint-Broingt-les-Fosses Satō_Eisaku Sergéi_Kocherigin Sinfonia_n.º_34_(Mozart) St._Edmundsbury Torreón_(condado_de_Torrance,_Nuevo_México) Test_exacto_de_Fisher Tirosina_kinasa Sexo_pudor_y_lagrimas Stanley_(condado_de_Barron,_Wisconsin) Tenuitella Takau Saint-Sulpice-de-Favieres Solosancho_(Ávila) Tanga_(region) Toffoli Tito_Calidio_Severo Saint-Jean-d'Ormont The_Sonny_Side_of_Chèr Teucrium_lusitanicum_subsp_clementiae Tragacantha_alpina Talasopolítica Sancholo_de_Aragón Soil_(banda) Sleepover!!! Sypharissa Saint_Lunaire Starża_Voivodato_de_Gran_Polonia Sebastien_Amiez Seleccion_de_fútbol_de_Bahréin Tapis_de_la_Creacio Segunda_Division_de_España_1954_55 Socorrista Saint-Clément-sur-Durance Taeniocarpum_articulatum Sagrada_Familia_de_Jesus_de_Nazareth Traductio Sobou_FC Tochka_(unidad) Sergio_Sanchez_Martínez Safe,_Sane_and_Consensual TVR_Speed_Twelve Traumatocrinus Saint_Bonnet_en_Bresse Sanguisorbinae Tamiris Torre_CFN_(Corporación_Financiera_Nacional) Saint_Genes_de-Blaye Tay Terremoto_de_Tucuman_1913 The_candidate_for_goddess

html map