Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Union_de_Fuerzas_para_el_Progreso Geranium_baumgartenianum Ruta_Provincial_32_(La_Rioja) Turrialba_(ciudad) Iglesia_de_Santa_Maria_(Vitoria) Revuelta_de_Astracan Rolento Trichodium_transsilvanicum Utaimono Tángara_castaño Il_Cronaca Reithrodontomys_paradoxus Unitat_del_Poble_Valencià Reserva_Nacional_Lago_Peñuelas Iglesia_de_San_Pedro_de_Lárrede Galibier Gobernación_de_Coquivacoa Gen_homeotico Robbie_Weir Glicina_(planta) Municipio_de_Sheldon_(condado_de_Eddy,_Dakota_del_Norte) Funciones_logicas Municipio_de_Perry_(condado_de_Greene,_Pensilvania) Mural_de_Taniperla Ricardo_Levene Gaudiyas Garnier_de_Nablus Robert_Schwartzman Urdiales_del_Paramo_(Leon) Municipio_de_Walker_(condado_de_Hancock,_Illinois) Tres_conciertos_después_de_J._C._Bach_(Mozart) Imperial_(desambiguación) Fundación_Cethus Robert_J._Ritchie Reino_de_Matamba Roca_Primera Trichospira_biarista Rome_Wasn't_Built_in_a_Day Uropoda_regia Gigantes_y_cabezudos_de_Donostia_San_Sebastián Futbol_en_Finlandia Riedeliops_yalanus Ginés_Carrillo_Ceron Municipio_de_Iowa_(condado_de_Crawford,_Iowa) Roberto_Barboza Uma_(Ehime) Union_Republicana_Democratica_(Venezuela) Municipio_de_Grant_(condado_de_Kearney,_Nebraska) Musculo_frontal G4_(Canal_de_televisión) Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donacion_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes_Tejidos_Sangre_Plasma_y_Medula_Ósea_Educacion_para_la_Salud_y_Cooperacion_Internacional Indian_J._Forest. Río_Juruá-Mirim Ulfljotr Gina_Varela

html map