Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rio_Bullaque Murviel_lès_Beziers Fuerte_Griffon Gilly_Roach Municipio_de_Eminence_(Misuri) Republica_de_Rhodesia Union_Federal_Nacionalista_Republicana Municipio_de_Wells_(condado_de_Fulton,_Pensilvania) Genevieve_Dieudonne Union_de_Radios_Libres_y_Comunitarias_de_Madrid Rudolph_(condado_de_Wood,_Wisconsin) Rhodonessa_caryophyllacea Trigonum_vagale Idrija Fuerzas_Armadas_de_India Municipio_de_Rock_Creek_(condado_de_Hancock,_Illinois) Iglesia_de_San_Miguel_(Puebla_de_Valles) Gaziosmanpasa U._N._I._C._A. Trogon_fulgidus Gilberto_Rodríguez_(botánico) Ruta_G-73 Turanga_Leela Uke_Mochi-No-Kami Resistencia_tributaria Municipio_de_Washington_(condado_de_Mercer,_Ohio) Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Zalamea_La_Real) Ricardo_Mazacotte Universidad_de_Saná Ruta_Estatal_de_California_201 Roannes-Saint-Mary Félix Municipio_de_Goose_Nest_(condado_de_Martin,_Carolina_del_Norte) Georgias_del_Sur Riera_de_ribes Giornale_di_fisica,_chimica,_storia_naturale,_medicina,_ed_arti Giovanni_Ricciardi Fuerza_Aérea_Militar_de_Rusia Gabriel_Perrone Rosanne_Mulholland Municipio_de_Butler_(condado_de_Jackson,_Iowa) Freedom_(canción_de_Paul_McCartney) UCAS Renédale Rhytidocassis_limbiventris Indigofera_marmorata Murina_ussuriensis Municipalidades_metropolitanas Ualapue Rodrigo_Londono_Echeverri Renault_Kangoo_Argentina Ruta_Provincial_8_(La_Pampa) Rimba_Ilmu Tōngyòng_pīnyīn Trégueux

html map