Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Catalpa_kaempferi Calamento_blanco Busto_de_Treviño Ceratispa_pinangae Cauroy Campeonato_europeo_de_hockey_patínes_femenino_de_2007 Caserío_Larrea Calçado Bilbilitano Borja_Fernandez Carreteras_nacionales_de_España Año_988 Balsamea_africana Benoit_Clapeyron Cantón_de_Perpiñan-8 Banda_elástica Calea_skutchii Carlos_Andres_Pérez_Rodriguez Bergantin_Congreso_Nacional Belhomert-Guéhouville Campos_dependientes_del_tiempo Carlos_A._Becú Batalla_de_san_jacinto_(1867) Cebrián_(desambiguación) Bach_(Francia) Castillo_de_Melgarejo Brava!_World_Tour CENHIES Barítono_lírico Carlos_Álvarez Campo_Quijano Año_1479 Blood_on_my_hands Basketpc Cerisy_la-Forêt Belén_(Paraguay) Cartuja_de_miraflores Carmen_Linares Castanu Barco_frigorífico Batalla_de_arao Campeonato_Mundial_de_Natación_de_2005 Barrio_blanco_cucuta Benjamin_Gould Catriló Cassius_M._Clay Black_Moses Bruma_del_Sudeste_Asiático_de_2013 Callosa_d'en_Sarria_Callosa_de_Ensarriá Calle_de_arturo_soria Canelon Bergantin_independencia Blitum_polymorphum_var._crassifolium Catalogo_de_estrellas_de_Wolf-Rayet_galacticas Batalla_de_Abahy

html map