Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Analfabada Mosen_Millán Hiperhidratacion Grupo_Thales Hylotelephium_borderi Atlantic_(Carolina_del_Norte) Area_metropolitana_de_la_Bahía_de_Cádiz_Jerez Guruji Armas_Zastava Andrés_del_Prado Grinberg-Dwek-Iglesias Heraldo Aubigny_en_laonnois Hoplobatrachus Aol_explorer Andre_Kostolany Autocine Hirundo_dimidiata Andrea_Lloyd IconMaps Miriam_Teresita_Chehaibar Artículo_uno_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_America Groenlandia_oriental Anisophyllum_virgatum Arteriae_ciliares_posteriores_breves Miró_II_de_Cerdana Aspres_sur-buëch Hugo_Robles_Robles Hármas-Koros Hygrophila_verticillata Homenaje_a_la_hora_de_la_siesta Auguste_dumeril Hot_Hot_Hot Antonio_Benavides Aurore_Dupin Arte_mozarabe_en_Cataluna Historia_antigua_de_la_península_Iberica I-400 Associazione_calcio_mantova Mitologia_de_Cantabria Avenida_de_Anaga Aster_collinus Guerras_Médicas Aphanotorulus_ammophilus Multispectral_Thermal_Imager Archaeoguembelitriidae Moss_Point_(Misisipi) Australoheros_angiru Miltiades_Gouskos Iconografistas Heinrich_Ernst_von_Beyrich Arxiu Guillermo_Gómez_Windham Helena_Mattsson Harmony_korine

html map