Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Acer_cappadocicum_f._rubrocarpum Condado_de_Madison_(Alabama) Chuck_Behler Waukon_(Iowa) Aconitum_fornicatum Aeropuerto_de_Bagdad Chartreuse_Notre_Dame_du_val_de_Benédiction Xenoturbellida Conrad_von_Gesner Agrupacion_de_Familiares_de_Detenidos_Desaparecidos Cofradia_del_Santísimo_Cristo_de_la_Agonía_(Cieza) Virulento Vordingborg Acadine Ventosilla_y_Tejadilla_(Segovia) Charles_Edouard_Brown_Sequard Condado_de_Golden_Valley_(Dakota_del_Norte) Agim_Çeku Zaldivia_(Guipúzcoa) Acido_gamma-aminobutírico Colón_(departamento) Yahoo!_UI_Library Chascara Accidente_de_Los_Rodeos Colocasia_antiquorum_var_rupicola Cheilosoria Yesus_Cabrera Winslow_(Nebraska) ARN_gen Claudio_Mele Comun._Mus._Nac._B._Aires Cofradia_Gastronomica_del_Real_Botillo_del_Bierzo Château_Chervix Alania_cunninghamii Venae_inferiores_cerebri Vuelta_al_Mundo_Maya_2013 Virgilio_Díaz_Grullón Chromadoria Acis_oporantha Villa_Pinguino Wong_Sin_Sang Yacimiento_arqueológico_del_cementerio_de_Maliano William_Drayton Acacia_wallichiana Circunscripcion_de_Baja_Renania_Westfalia Yakka Vic_Unió_Esportiva Cherval Colonizacion_de_Sudamerica Abies_alba_var_pardei Vincent_Marie_Viénot_de_Vaublanc Cilmeri CieloBuio Claudio_Fernando_Graf Voto_en_Blanco

html map